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Welcome to the latest issue of the COMMUNITY BANKER.

The Community Banker is prepared by attorneys at Olson & Burns P.C. to provide
information pertaining to legal developments affecting the field of banking. In order to
accomplish this objective, we welcome any comments our readers have regarding the content
and format of this publication. Please address your comments to:

Community Banker
c/o Olson & Burns P.C.
P.O. Box 1180
Minot, ND 58702-1180

olsonpc@minotlaw.com
Also, visit our web site at:
www.minotlaw.com

The attorneys at Olson & Burns represent a wide range of clients in the financial and
commercial areas. Our attorneys represent more than 30 banks throughout North Dakota.

YOU ARE ASKING....

Q: Bob’s Excavating, Inc. has filed a Chapter 11 bankruptcy. How do I title the “Debtor in
possession” account? Can I just leave it as it was set up by Bob in 1998, or do I have to change
the title on the account? (He doesn’t want to change the account title.)

A: The account name on the bank’s records must have the following: (1) the Debtor’s name; (2) the case
number; and (3) the words “Debtor in Possession” without abbreviations. Checks for the new accounts
must be pre-numbered by the printer, and must be imprinted with the words “Debtor in Possession” and
the bankruptcy case number. Handwritten, typewritten, or hand-stamped versions of “Debtor in
Possession” are not acceptable.
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The title of the debtor in possession account has to be changed, and Bob’s lawyer should advise him that
it’s not Bob’s decision. The U.S. Trustee has the authority under federal law to establish Operating
Guidelines and Reporting Requirements for Chapter 11 debtors in possession. The debtor must
immediately close pre-petition bank accounts and open new “Debtor in Possession” bank accounts.
Accounts must be opened in a financial institution approved by the U.S. Trustee, and all receipts payable
to the debtor in possession must be deposited into the debtor in possession account(s). Additionally, the
debtor may NOT use any bank accounts other than its disclosed debtor in possession accounts without the
prior written approval of the U.S. Trustee, so don’t open a separate Bob’s Excavating, Inc. account.

Q: Are we violating any regulations if we let the owner of a sole proprietor business account cash
checks using the business account when the checks are made payable to him personally?

A: You are not violating any regulations; this is a bank decision and should be handled by the terms of
your account agreements. For one thing, you should know whether the bank can collect from the
individual or charge the business account if one of the cashed checks bounces - that can depend on the
terms of your deposit agreement. There is an endorsement liability under the UCC, but access to the sole
proprietor business account to cover that liability can depend on how your deposit agreement is worded.

Q: We send out a number of bank statements electronically. Do any regulations require us to
oversee or monitor whether they are being read? If the customer is not opening the e-statements,
are we obligated to go back to sending the customer a paper statement?

A: There are no regulations requiring you to monitor whether bank statements are being read when sent
electronically, just as you are not required to oversee that paper statements sent through the mail are being
read.

Q: Suppose we have 15 checks to charge back to John Doe. Do we need to send a charge back notice
for each individual charged back check or can we do one notice for the total amount of the 15
checks?

A: Ifyour bank sends the checks themselves or copies of the checks back with the charge back notice, you
can use one notice for the total amount of the charged-back checks. But, if you are not sending back the
checks or copies, the charge back notice needs to provide certain information about each check being
charged back. The best and least risky way to do this is by using a separate notice for each check, and there
doesn’t seem to be any reason why the notices couldn’t all be in the same envelope.

Q: Do we have the right to charge back a check that was deposited into a checking account if the
check was payable to someone who was not the owner of the account? The check is payable to Elroy
and Ella Smith, but they want to deposit it into Bob Smith's account. Elroy and Ella both endorse
the check. Does Bob also have to endorse the check in order for the deposit to go into his account?
What if the check is sent back NSF? Do we have the right to charge back Bob Smith's checking
account if his endorsement/signature is not on it?

A: Bob does not have to endorse the check in order for it to be deposited into his account. By endorsing
the check without including any other words or restrictions, Elroy and Ella have made a blank



endorsement. N.D.C.C. § 41-03-24 (U.C.C. § 3-205). There is nothing in the UCC to prohibit Elroy and
Ella’s deposit of the check into Bob’s account.

You have the right under the UCC to charge the check back whether or not Bob Smith endorsed it, if you
can document the fact that the check was indeed deposited into his account. It would be better to have
Bob’s endorsement because your actions are easier to explain to the customer — “You endorsed it, so you’re
liable, Bob.” But even without Bob’s endorsement, you have the charge back right under N.D.C.C. § 41-
04-26 (U.C.C. § 4-214), which does not require an endorsement when doing a charge back.

Q: We have a customer who has lost his checkbook at least twice in the past year. During the “lost”
periods, people wrote checks on his account. Luckily, he’d let us know and the checks weren’t
honored. He’s also fallen for the scam where someone called him, pretended to be from the IRS, and
demanded a $400 payment or go to jail; he gave out his account information in that case. We’ve told
him he has to close his account and open a new one, but he won’t do it. He’s not elderly or suffering
from any cognitive dysfunction, but he is careless and impulsive. What can we do?

A: You can close his account. Generally, banks may close deposit accounts for any reason (inactivity, low
usage, etc.) and without notice. Federal banking laws and regulation do not address the closing of deposit
accounts; instead, the matter is governed by the account agreement the parties entered into when the
account was opened.

Because his account information is out there, it could be alleged that your bank knew or should have known
that his account might be emptied by scammers (even though it’s due to his lack of care). Reasonable or
not, he may have an expectation that the bank is monitoring the account; however, you are not obligated
to nor can you take the time and resources to police his account. Close it, send him a letter notifying him
of the closure, and quote the account agreement language giving you the authority to do so.

Q: Can one owner of a joint checking account add a third person to the account on his own authority
alone? A and B have a joint account, and B wants to add C.

A: The account agreement is with two people, A and B, so it will take A and B to modify the account
agreement contract. If B wants to add C as a new owner without getting the agreement or approval of A,
you may certainly suggest that B and C open a joint account with just the two of them. But you cannot add
C without A’s agreement.

Keep in mind that our answer is different if the request is to add an attorney-in-fact or agent for B. Unless
the account agreement prohibits it, adding C as B’s attorney-in-fact and an authorized signer under a Power
of Attorney is likely not something you can refuse. In that case, we suggest that you immediately notify
A to give him or her the opportunity to dissolve the joint account relationship if he or she objects to having
C as attorney-in-fact added as an authorized signer.

% % ok

THE LEGISLATIVE SESSION RECENTLY ENDED. WATCH FOR OUR UPDATE AND ANALYSIS
OF THE 2019 LEGISLATION IN THE NEXT ISSUE.



DISCLAIMER

COMMUNITY BANKER is designed to share ideas and developments related to the
field of banking. It is not intended as legal advice and nothing in the COMMUNITY
BANKER should be relied upon as legal advice in any particular matter. [f legal
advice or other expert assistance is needed, the services of competent,
professional counsel should be sought.




