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Welcome to the latest issue of the COMMUNITY BANKER.

The Community Banker is prepared by attorneys at Olson & Burns P.C. to provide
information pertaining to legal developments affecting the field of banking. In order to
accomplish this objective, we welcome any comments our readers have regarding the content
and format of this publication. Please address your comments to:

Community Banker
c/o Olson & Burns P.C.
P.O. Box 1180
Minot, ND 58702-1180

olsonpc@minotlaw.com
Also, visit our web site at:
www.minotlaw.com

The attorneys at Olson & Burns represent a wide range of clients in the financial and
commercial areas. Our attorneys represent more than 30 banks throughout North Dakota.

DISCLAIMER

COMMUNITY BANKER is designed to share ideas and developments related to
the field of banking. It is not intended as legal advice and nothing in the
COMMUNITY BANKER should be relied upon as legal advice in any particular
matter. If legal advice or other expert assistance is needed, the services of
competent, professional counsel should be sought.
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17 FIRST AVENUE S.E.  P.O. BOX 1180 « MINOT, NORTH DAKOTA 58702-1180
TELEPHONE (701) 839-1740 « FACSIMILE (701) 838-5315 « E-MAIL: olsonpc@minotlaw.com



YOU ARE ASKING...
Q: Can a bank add a minor to an account as a POD beneficiary?

A: Yes — but as with most legal issues the answer isn’t a simple “yes”. Payment to a minor who is an
account beneficiary on a checking, savings, or CD is authorized under the Uniform Transfers to Minors
Act. This means that the POD designation must comply with the Act, and if the account holder dies while
the minor is still a minor, the bank will make payment under the Uniform Transfers to Minors Act.

The account owner must name a custodian to manage the account for the benefit of the minor until they
reach the age specified in North Dakota. See N.D.C.C. chapter 47-24.1. Customers should be aware that
payment will be made to a custodian on behalf of the minor if the account owner dies while the POD
beneficiary is a minor. In North Dakota, a minor is someone under age 21, so the customer should consider
whether he or she wants the beneficiary to be legally entitled to the money outright at age 21. If not, a
minor as POD is not the appropriate transfer arrangement.

Q: How should the account be titled if a customer wanted to add minor children as POD
designation to an account?

A: The account will be titled as usual. However, the POD designation in the bank’s account paperwork
must contain the * as custodian for ___ under the North Dakota UTMA” language — those are the
magic words. For example:

“John Smith as custodian for Harriet Jones under the North Dakota Uniform Transfers to Minors Act.”
See N.D.C.C. § 47-24.1-03; N.D.C.C. § 47-24.1-09(1)(b) for the language requirement.

Q: We have done this in the past, but have now been told it is not recommended.

A: It’s the bank’s call — does the bank want to be responsible for making sure that the designation is
done properly, and then making the payout properly? Does the bank feel comfortable with the possibility
of paying out a lot of money to a 21-year-old person to spend as he or she likes? Wouldn’t a trust be a
better vehicle? Has the customer who wants to set up the account with a minor as POD thought about these
things or spoken with a lawyer to figure out a better way to leave money to the minor?

And while it’s permissible under North Dakota law, if it sets up the account the bank must ensure that the
custodian designation is correct in order to create a valid POD designation for a minor. If the customer dies
while the beneficiary is still a minor, a new UTMA account must be set up with payment made to the
custodian on behalf of the minor.



Q Can the funds be paid out to a minor upon death of the account holder?

A No. The funds must be paid to the custodian on behalf of the minor in a new UTMA account.
Q: What if they have other instructions in their will?
A:

This is separate from the will. An account with a POD designation is “nontestamentary” and is not
disposed of by a will; neither is it part of the estate. An account with a POD designation is a nonprobate
transfer under N.D.C.C.§ 30.1-31-01 and the money in the account will be transferred according to the
POD designation. On occasion someone will name a child as the POD designation with the expectation
that he or she will divide the money in the account with all of the children. However, the POD beneficiary
is not obligated to do that and using a POD designation as estate planning to avoid probate is not a good
idea.



