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Welcome to the latest issue of the COMMUNITY BANKER.

The Community Banker is prepared by attorneys at Olson & Burns P.C. to provide
information pertaining to legal developments affecting the field of banking. In order to
accomplish this objective, we welcome any comments our readers have regarding the content
and format of this publication. Please address your comments to:

Community Banker
c/o Olson & Burns P.C.
P.O. Box 1180
Minot, ND 58702-1180

olsonpc@minotlaw.com
Also, visit our web site at:
www.minotlaw.com

The attorneys at Olson & Burns represent a wide range of clients in the financial and
commercial areas. Our attorneys represent more than 30 banks throughout North Dakota.

DISCLAIVIER

COMMUNITY BANKER is designed to share ideas and developments related to
the field of banking. It is not intended as legal advice and nothing in the
COMMUNITY BANKER should be relied upon as legal advice in any particular
matter. If legal advice or other expert assistance is needed, the services of
competent, professional counsel should be sought.
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YOU ARE ASKING . .

Q: Our customer has a corporate and a limited liability company checking account with us. On
more than one occasion he has endorsed a check with the corporate stamp and asked to deposit that
check written out to (payable to) the corporation into his LLC account. He’s the sole shareholder
of the corporation and the managing member and sole owner of the LLC. We haven’t complied with
his requests yet, but can we do this because he is the sole owner of both entities?

A: Do not comply with the request to deposit checks payable to one entity into the account of the other
entity as you have described. They are separate legal entities or “persons” and you wouldn’t do that for
individual people.

If depositing corporate checks into the LLC is something he wants to do for some reason, your bank can
request authorization from the two entities allowing the sole shareholder and the managing member (the
owner of the two entities) to indorse checks payable to each entity to the other entity. Then, the bank could
accept a check payable to the corporation for deposit to the LLC if it is indorsed by the corporation fo the
LLC and then indorsed for deposit by the LLC (and vice versa). If the bank doesn't want to do that (and
it’s entirely up to bank policy, level of risk, etc. - we wouldn’t recommend it), your customer can deposit
the checks to whichever entity they are payable to and then issue checks from one entity to the other to get
the funds where he wants them like a sensible person would do.

Q: A long-time customer has a grandson who is interested in farming with grandpa. He would like
to own his own land, and grandpa would like to help him. Can we make a real estate loan to a 16-
year-old boy if his grandfather is the one who approached us for the loan, would mortgage some
property as security, and is the co-signer? Would there be a problem because the grandson is still

a minor?

A: There would be a problem. The age of majority in North Dakota is 18. N.D.C.C. § 14-10-01. The law
specifically provides that minors cannot enter into a contract relating to real property or any interest therein.
N.D.C.C. § 14-10-09. This would rule out loans secured by real property — the grandson cannot enter into
loan agreements for the purchase of real estate.

Q: Can a person revoke or retract a UTMA account that she set up for a minor? Apparently, the
aunt has had second thoughts about giving money to a rather wayward nephew.

A: N.D.C.C. §47-24.1-09 provides for the ways in which transfers are made under the Uniform Transfers
to Minors Act. Section 47-24.1-11(2) provides that a transfer made pursuant to section 47-24.1-09 is
irrevocable, and the custodial property is indefeasibly vested in the minor. She can 't rescind the transfer
made to the nephew when the UTMA account was created and funded. “Irrevocable” means it can’t be



reversed, so the aunt who transferred the money into the account can’t transfer it back to herself and close
the account. The bank cannot not allow this unless it’s ordered to do so by a court.

Q: If a check is made payable to the minor or the UTMA custodian on behalf of the minor, can the
custodian cash it?

A: No. The check should be endorsed by the custodian and deposited to the minor’s UTMA account.
N.D.C.C. § 47-24.1-12 describes the custodian’s care of custodial property, and a custodian taking cash
for a check for who knows what is not an approved transaction. Asking the bank to cashing the check for
the custodian or to deposit it into the custodian’s personal account should put the bank on notice of a
breach of fiduciary duty by the custodian under § 41-03-33.

Q: Is it ever permissible to use a United States taxpayer identification number for the account of a
nonresident alien?

A: No. Ifit is a nonresident alien from a country in the tax information exchange program and the account
is interest-bearing, your bank will need a foreign taxpayer identification number (FTIN). AnFTIN is a
taxpayer identification number issued by a country other than the United States, and is used by foreign
persons to identify themselves for tax purposes.



